Hamppubetonin suosio nousee yhä enemmän rakennusalalla kiitos sen vaikuttavien eristysominaisuuksien ja hengittävyyden, sekä sen ympäristöhyötyjen perinteisiin materiaaleihin, kuten betoniin, verrattaessa.
Koska se tehdään seoksesta hampun päistäreitä (hampun pilkottu varsi) ja kalkista, hamppubetoni valetaan usein puukehykseen seinien, lattioiden tai kattojen tekemiseksi tai sitä sovelletaan jo olemassa olevissa rakennuksissa jälkiasennettuna eristeenä. Seuraavana kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää päästäksesi alkuun tämän uniikin, ympäristöystävällisen materiaalin kanssa.
Hamppubetonin sekoitus
Hamppubetoni on parasta sekoittaa isossa tasosekoittimessa, sillä sekoitusvarsien vaakasuora kierto saa hamppubetonin sekoittumaan paremmin. Hamppubetonimateriaalilla on matala tiheys, joten se ei putoa kokonaan rumpusekoittimen pohjalle sekoitusta varten, mikä vähentää sekoitusvaikutusta. Suosittelemme 300 Litran tasosekoitintamme, sillä koolla on väliä hamppubetonia sekoitettaessa. Hamppubetonin määrä litroissa on paljon pienempi verrattuna betoniin tuotteesta johtuen. 300 Litran tasosekoittimestamme on kumilapioilla ja 30 kierroksen minuutti nopeudella syntynyt normi, joka sopii hamppubetonin sekoitustarpeisiin.
Älä improvisoi käyttämäsi hampun, kalkin ja veden määrää, sillä tarkalleen oikean määrän sekoittaminen on ratkaisevaa, mikäli haluat hamppubetonin muodostuvan ja kuivuvan kunnolla. Seuraa valmistajan ohjeita kirjaimellisesti. Yksi hyöty sekoitinta valittaessa on saada täysi näkyvyys hamppubetoniseokselle – kuten SoRoTon tasosekoittimessa.
On suositeltavaa lisätä Pölyohjain sekoittimeen, sillä sekoitusprosessia läpikäyvä hamppubetoni tuottaa paljon pölyä. SoRoTo Pölyohjain poistaa jopa 80% pölystä ja pitää sekoitettavan materiaalin näkymän avoimena.
Älä sekoita pidempään kuin tuotteen valmistaja määrää - muuten sideaine alkaa kasautua yhteen palloiksi. Testataksesi, onko se valmista, ota kourallinen materiaalia ja tökkää sitä sormellasi. Sen pitäisi hajota siististi, ilman murenemista tai liian kostealta tuntumista. Kun hamppubetoni on valmista käytettäväksi, käytä se nopeasti ja suojele seosta sateelta tai suoralta auringonvalolta. SoRoTon H-Ämpärit ovat tehokas lisäväline optimoimaan tuottavuutta, sillä niiden uniikki lukitusjärjestelmä yhdistää 2 ämpäriä paremmalle (ja ergonomisemmalle) työskentelykorkeudelle. Niiden vahvasta materiaalista johtuen H-Ämpärit ovat uudelleen käytettäviä monen vuoden ajan.
Hamppubetonirakennelman rakentaminen
Mikäli sitoudut rakennelman seinien, lattian, tai katon rakentamiseen hamppubetonilla, tulet saamaan hyödyt sen eristysominaisuuksista. Vaikka se onkin vahvaa, hamppubetoni ei kuitenkaan ole kantavaa, joten sinun täytyy ensin kohottaa puukehys kantamaan rakennuksen paino ja tukemaan seiniä.
Suojataksesi hamppubetoni seinät sateen tai maaveden aiheuttamalta märkyydeltä, sinun tulee rakentaa sokkeli niiden juurelle. Tämän sokkelin tulisi olla eristetty, esimerkiksi kantavilla lämpöelementeillä, tai se toimii kylmäsiltana rakennuksen ympärillä ja rajoittaa hamppubetonin lämpöä säilyttävää potentiaalia.
Käsivalu vastaan ruiskutus
Hamppubetoni voidaan valaa joko käsin tai ruiskuttamalla. Mikäli rakennat isoa rakennusta, ruiskutus voi olla oikea valinta, sillä se on paljon tehokkaampaa. Käsin valaminen on kuitenkin yleisesti suositumpaa kiitos prosessin yksinkertaisen, alkeellisen luonteen.
Hamppubetonin valaminen
Ennen hamppubetonin valamista tulet tarvitsemaan väliaikaisen valumuotin, joka toimii hamppubetonin sijaisena, kunnes se kovettuu - voit käyttää vaneri-, teräs-, tai muovimuottia. Valumuottia käytettäessä, varmista sen olevan suora, sillä hamppubetoni tulee seuraamaan sen muotoa.
Vala hamppubetoni 10-15 senttimetrin paksuisissa kerroksissa, levitä seos ja taputtele se huolellisesti hansikoidulla kädellä. Materiaalin pakkaus kovemmin tai välinettä käyttämällä vähentää sen sisällä olevaa ilmaa, mikä tarkoittaa, ettei se eristä yhtä hyvin kuin se pystyisi.
Vala hamppubetoni valumuottiin kiinnittäen lisää muottilautoja valun edistyessä. Kohdatessasi aukkoja, kuten ikkunoita, tee hamppubetonista noin 2-3 senttimetriä tarvitsemaasi korkeampi (paitsi, mikäli olet asiantuntija ja tiedät tarkan tarvittavan määrän/korkeuden) - tulet leikkaamaan sitä pienemmäksi käsisahalla materiaalin kuivuttua.
Mikäli päivä tulee päätökseensä ja olet vasta puolessa välissä valumuotin täyttämistä, kavenna hamppubetonia niin, että siitä muodostuu asteittainen kalteva pinta. Seuraavana päivänä voit rakentaa sen päälle, mikä estää heikkouden luomisen seinään.
Hamppubetonin kuivaus
Hamppubetoni kuivuu normaalisti yhdessä tai kahdessa viikossa. Ilma ja lämpö nopeuttavat tätä prosessia, joten valu on parasta tehdä lämpimämpinä vuodenaikoina ja on myös tärkeää aina varmistaa, etteivät seinät ole varusteiden estämiä ilmavirran/tuulen/auringonvalon maksimoimiseksi. Kun hamppubetoni on kuivaa, voit leikata ikkunoiden ylimääräisen pois (paitsi jos olet asiantuntija) ja käyttää piikkilastaa muotoillaksesi hamppubetonia.
Hamppubetonin viimeistely
Varmista ennen hamppubetonin viimeistelyä, että kaikki lopulliset kiinnikkeet on tehty/asennettu, ja että hamppubetoni on kuivunut hyväksyttävälle tasolle. Seinän kiinnikkeiden tulisi olla tehty joko ruostumattomasta teräksestä tai ne tulisi kuumasinkitä, sillä erittäin emäksinen hamppukalkkiseos syövyttää muita materiaaleja. Sähköjohtoja voidaan asentaa hamppubetoniseinän sisään kunhan ne ovat PVC- tai ruostumattoman teräsputken sisällä. Vesi ja kaasu voidaan asentaa, mikäli ne ovat PVC-putken sisällä. Ne tulisi asentaa niin, että liitokset jäävät seinien ulkopuolelle, jotta niihin päästään helposti käsiksi tarvittaessa.
Märkäviimeistelyt voidaan tehdä heti, kun seinän pinnan alla on pieni kuiva kuori. Voit testata sen kosteusmittarilla (suosittelemme johdonmukaista 25% tai pienempää lukemaa, mutta mikäli se on mahdollista, anna seinien kuivua mahdollisimman paljon). Ole huolellinen, ettet rappaa seinää liian pian, sillä se voi johtaa kosmeettisiin vahinkoihin. Kaikkien hamppubetoniseinään käytettävien maalien ja viimeistelyiden tulee olla höyryä läpäiseviä materiaalin suojelemiseksi.
Mitä odotat?
Koska se on hiilinielu (hamppu imee itseensä enemmän hiilidioksidia kuin se tuottaa) loistavilla eristeominaisuuksilla, hamppubetoni on vahva valinta muurareille, jotka haluavat valjastaa luonnollisten materiaalien voiman. Ei ole nykyhetkeä parempaa aikaa alkaa oppia hamppubetonilla rakentamisesta - se saattaa olla tärkeässä roolissa sekä rakennusalan, että maailmamme tulevaisuudessa.
Vastuuvapauslauseke: Seuraava blogiteksti sisältää ohjeita hamppubetoniin liittyen ja siihen, kuinka sitä sekoitetaan SoRoTo-yrityksen kommunikoimalla tavalla. On kuitenkin tärkeää huomioida, että nämä ohjeet ovat vain tietotarkoituksiin, eikä niitä tulisi pitää korvikkeena valmistajan ohjeille.
SoRoTo suosittelee, että käyttäjän tarkistavat aina valmistajan ohjeet heidän tuotteilleen kunnollisen ja turvallisen käytön varmistamiseksi.
SoRoTo ei ole vastuussa mistään vahingoista tai vammoista, jotka voivat johtua heidän ohjeidensa väärinkäytöstä tai virheelllisestä soveltamisesta.