Kalkkilaasti: kestävä rakennusmateriaali kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Kalkkilaasti on yksi kestävimmistä rakennusmateriaaleista kautta aikojen – katsokaa vain yhä pystyssä olevia muinaisia rakennuksia, jotka on luotu kalkilla, kuten Kiinan muuri ja Colosseum.

Vaikka sementti on hallinnut rakennusteollisuutta Portland-sementin käyttöönotosta lähtien 1800-luvulla, kalkkilaasti on nyt kasvattamassa suosiotaan ympäristöystävällisyytensä ansiosta. Sementtiä käytettiin pääasiassa rakennusaikojen lyhentämiseksi, mutta materiaalilla on joitain haittoja verrattuna kalkkilaastiin. Yksi eroista on, että kun rakennukset on rakennettu pehmeämmistä tiilistä, pienien liikkeiden sattuessa rakenteeseen, mieluummin laastin tulisi haljeta eikä muurauksen. Sementin kanssa muuraus voi haljeta, mutta kalkkilaastilla vain laasti halkeaa.

Tässä blogissa käsittelemme kalkkilaastin etuja, kuinka sekoittaa materiaalia ja parhaita käytäntöjä sen käyttöön muurauksessa.

 

Ero kalkkilaastin, kalkkilaastin (sisä) ja kalkkilaastin (ulko) välillä

Ensiksi tarkastellaan kolmen eri kalkkimateriaalin eroja:

 

Kalkkilaasti.

Kalkkilaastia käytetään kalkkisaumaukseen, vanhan kalkin uudelleensaumaukseen ja yleisesti rakennuksiin, joissa käytetään tiiliä ja kiveä. Kalkkilaastin valmistuksessa käytetään kolmea erilaista kalkkia: hydratoitu kalkki, hydraulinen kalkki ja kalkkitaikina. Jokaisella tyypillä on omat ominaisuutensa, jotka käymme lyhyesti läpi.

 

Kalkkilaasti (sisäpinnoille)

Kalkkilaasteja käytetään rakennusten sisäpinnoilla, kuten seinillä ja katoilla. Se levitetään kolmessa kerroksessa, ja joskus ensimmäiseen kerrokseen lisätään kuituja, kuten hevosenjouhia, vetolujuuden lisäämiseksi ja halkeilun vähentämiseksi. Kalkkilaastit valmistetaan usein kalkkitaikinasta (katso alla oleva määritelmä). Kalkkilaasteja ja kalkkipinnoitteita käytetään usein samalla tavalla, mutta ero on siinä, että kalkkilaastia käytetään talon sisäpuolella ja kalkkipinnoitteita talon ulkopuolella.

 

Kalkkipinnoitteet

Kalkkipinnoitteet ovat samanlaisia kuin kalkkilaastit – ja usein jopa samaa materiaalia, vain hieman karkeampia – mutta niitä käytetään rakennusten ulkopinnoilla suojaamaan ankarilta sääolosuhteilta. Kalkkipinnoitteet valmistetaan usein kalkkitaikinasta (katso alla oleva määritelmä). Mitä karkeampi kalkkipinnoitteen pinta on, sitä paremmin rakennus on suojattu sääolosuhteilta.

 

Hydraulinen kalkki.

Hydrauliset kalkit kovettuvat veden alla ja valmistetaan erityisestä kalkkikivestä. Myydään hydratoituna kalkkina, ja ne alkavat kovettua veden lisäämisen jälkeen ja kovettuvat vähitellen imeen samalla hiilidioksidia. Kovemmat hydrauliset kalkit kovettuvat nopeammin ja ovat vahvempia, mutta ne ovat vähemmän hengittäviä ja joustavia.

 

Hydratoitu kalkki

Hydratoitua kalkkia valmistetaan lisäämällä sammutettuun kalkkiin hallittu määrä vettä, mikä lisää kalkin stabiilisuutta ja turvallisuutta käsittelyssä. Tätä prosessia voidaan soveltaa sekä hydrauliseen että muuhun kuin hydrauliseen kalkkiin.

 

Kalkkitaikina

Kalkkitaikinaa voidaan valmistaa joko hydraulisesta tai ei-hydraulisesta kalkista lisäämällä ylimääräistä vettä poltettuun kalkkiin. Hydraulinen kalkkitaikina kovettuu nopeasti veden alla, kun taas ei-hydraulinen kalkkitaikina pysyy muovautuvana ja paranee ajan myötä, mikä tekee siitä käytännöllisemmän tietyissä käyttötarkoituksissa.

 

Minkä edellä mainituista tyypeistä sinun tulisi käyttää?

Ei ole oikeaa vastausta, mutta tässä muutamia nopeita ohjeita:

  1. Kalkkilaastin tulisi olla pehmeämpää ja hieman huokoisempaa kuin päärakennukseen käytetty rakennusmateriaali.
  2. Mitä enemmän kalkkilaasti tai kalkkipinnoite on alttiina ulkoisille tekijöille, sitä suurempi on tarve nopealle kovettumiselle ja kestävyydelle.
  3. Mitä vähemmän hydraulista kalkkia käytetään, sitä joustavampi ja liikkuvampi rakennus on – mikä on suotavaa esimerkiksi puurakenteissa.

 

Kalkkilaastilla rakentamisen edut

 

Kalkin huokoisen rakenteen ansiosta se on erittäin hengittävä. Tämä tarkoittaa, että se vastustaa kosteuden kertymistä, sillä vesi haihtuu vapaasti, estäen kosteuden ja homeen muodostumisen. Sementissä vesi voi jäädä loukkuun, mikä aiheuttaa kosteutta ja rakenteellisia ongelmia, joiden korjaaminen on usein erittäin kallista.

Kalkkilaasti on myös joustavaa, mikä tarkoittaa, että se laajenee tai kutistuu lämpötilan vaihteluissa halkeamatta. Kalkkilaastia käytettäessä ei tarvitse käyttää liikuntasaumoja, mikä säästää kustannuksissa.

Se on sileä ja helposti työstettävä materiaali, joka on helppo muotoilla, ja sillä on luonnollinen esteettinen ulkonäkö, jota voidaan sovittaa olemassa olevan rakennuksen väriin, erityisesti kun käytetään sitä restaurointitöissä.

 

Kalkkilaastin ympäristöystävälliset ominaisuudet

Kalkkikivi, joka on kalkkituotteiden raaka-aine, poltetaan huomattavasti matalammassa lämpötilassa kuin sementti – 900 asteessa verrattuna 1300 asteeseen, mikä kuluttaa merkittävästi vähemmän energiaa. Tuotantoprosessin aikana kalkki imee takaisin osan CO2, joka varastoituu materiaaliin sen elinkaaren aikana.

Luonnonmateriaalina kalkki ei vapauta vaarallisia tai myrkyllisiä kemikaaleja, ja on siksi turvallinen sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle. Kalkkia voidaan tuottaa paikallisesti pienessä mittakaavassa, mikä vähentää kuljetuspäästöjä, ja sitä voidaan yhdistää muihin ympäristöystävällisiin materiaaleihin, kuten hamppuun  tai olkeen. Lopuksi, sementin päätyessä kaatopaikalle, kalkkimuuraus voidaan purkaa ja käyttää uudelleen sen elinkaaren lopussa.

 

Kalkkilaastin sekoittaminen

 

Kalkkilaasti sekoitetaan yleensä tasosekoittimessa, tai voit käyttää sekoituskonetta. Kalkkilaastin sekoitussuhde on 1 osa kalkkia ja 3 osaa hiekkaa (kalkkilaasteja ja kalkkipinnoitteita varten sekoituksen tulisi olla 1 osa kalkkia ja 2,5 osaa teräväksi pestyä hiekkaa). Menettely telineiden ja pinnoitteiden levittämiseen on hieman erilainen, koska tarvittavien kerrosten määrä (yleensä enintään 3 kerrosta) varmistaa lopullisen kerroksen karheuden. Osat tulisi mitata huolellisesti mittauslaatikossa tai -ämpärissä, jotta määrät ovat tarkkoja.

 

Hanki siis tasosekoittimesi. Kytke pölynimuri SoRoTo Dust Controlleriin (Kalkkilaasti on yleensä vähemmän pölyävää kuin sementtipohjaiset laastit, koska se sisältää vähemmän hienoja hiukkasia, mutta pölyn minimointiin tähtäävien varotoimenpiteiden noudattaminen on silti suositeltavaa ilmanlaadun ja turvallisuuden parantamiseksi).

 

Noudata näitä ohjeita kalkkilaastin sekoittamiseen:

  1. Lisää 1 osa hiekkaa tasosekoittimeen.
  2. Lisää 1 osa kalkkia.
  3. Lisää sitten loput 2 osaa hiekkaa.
  4. "Kuivasekoita" muutaman minuutin ajan (tasosekoitin sekoittaa tämän nopeammin kuin rummusekoitin, joten aika vaihtelee koneen tyypin mukaan).
  5. Lisää vettä vähitellen. Jos seos näyttää liian kuivalta, anna seoksen pyöriä vielä muutaman minuutin ajan (koneesta riippuen, tasosekoitin tarvitsee muutaman minuutin), ja palaa sitten takaisin – saatat huomata, että ylimääräistä vettä ei tarvitsekaan lisätä. Ihanteellinen seos saumaukseen on koostumukseltaan samanlainen kuin lumipallo.
  6. Sekoita vielä 10-15 minuuttia. Kuivaa materiaalia saattaa tarttua sekoittimen taakse, joten raaputa se eteen.
    Tärkein seikka kalkkilaastin sekoittamisessa on varoa, ettei lisätä liikaa vettä, koska se heikentää materiaalia.

 

Kun saumaat, ota tarvitsemassasi määrä sekoittimesta ja jätä loput sisään – sekoita sitten vielä minuutti, kun palaat takaisin. Tämä pitää kalkkilaastin tuoreena ja hyvän koostumuksen omaavana.

Kalkkilaastin, rappauksen tai pinnoitteiden sekoittamisen etuna tasosekoittimessa on se, että pyörivät varret aktivoivat kalkin molekyylit ja varmistavat, että laasti sekoittuu halutulla tavalla, välttäen kalkkipaakkuja. Rummusekoittimessa painovoima yhdessä täytetyn määrän kanssa määrittää, kuinka hyvin seos putoaa rummuun ja sekoittuu.

Kalkkilaastin sekoittaminen kestää kauemmin kuin esimerkiksi sementin, joten tasosekoittimen nopeampi sekoitusnopeus on tärkeä etu sekoituskonetta valittaessa. SoRoTo-tasosekoittimen teräksinen sekoituslapa on täydellinen kalkin sekoittamiseen, ja sen ainutlaatuisesti kulmaan asetettu sekoituslapa varmistaa nopean ja tasaisesti sekoittuneen seoksen.

 

SoRoTo H-ämpäri on erinomainen lisä parantamaan tehokkuutta, kun työskennellään kalkkiseoksen lopputuotteen kanssa.

 

Jos pienempiä määriä sekoitetaan sekoituskoneessa, varmista, että käytössäsi on paras mahdollinen sekoitusvispilä. Suosittelemme SCREW-sarjamme sekoitusvispilää tai SA120 EXPERT-sarjasta.

 

Rakentaminen kalkkilaastilla

 

Ensin, kostuta pinta, jolle aiot levittää kalkkilaastia – tämä estää pintaa imemästä kosteutta materiaalista liian nopeasti.

Sitten, levitä kalkkilaasti saumausraudalla tai muurauslastalla. Leikkaa ylimääräinen laasti pois, jättäen saumat tasaisiksi, ja odota, että laasti kovettuu – tämä kestää muutaman tunnin.

Kun laasti on jäykistynyt, viimeistele pistelemällä sitä pehmeäharjaisella harjalla, jotta sauma tiivistyy ja laastin huokoisuus lisääntyy.

Nyt kun osaat sekoittaa ja rakentaa kalkkilaastilla, miksi et harkitsisi sementin korvaamista tällä hengittävällä ja kestävällä materiaalilla? Näin voit vaikuttaa merkittävästi rakennusteollisuuden ympäristöjalanjäljen pienentämiseen.

 

____________________________________________________________

Disclaimer: Seuraava blogiteksti sisältää ohjeita savikipsin käytöstä ja sen sekoittamisesta, kuten on välitetty SoRoTo-yhtiön toimesta. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä ohjeet ovat vain tiedoksi ja niitä ei tulisi pitää valmistajan ohjeiden korvikkeena. SoRoTo suosittelee, että käyttäjät aina viittaavat valmistajan ohjeisiin ja suosituksiin oman tuotteensa osalta varmistaakseen oikean ja turvallisen käytön. SoRoTo ei ole vastuussa mistään vahingoista tai loukkaantumisista, jotka saattavat johtua heidän ohjeidensa väärinkäytöstä tai virheellisestä soveltamisesta.